Регистрация | Авторизация | Навигация на сайте: Go2Load.com » Новости » Як Радянський Союз "не готувався" до війни з Німеччиною

Помощь сайту

Помощь сайту

Помощь сайту - WMU U320901649643
Помощь сайту - WMZ Z371887888184
Помощь сайту - WMR R353902809295

TOP новостей

Топ 10 новостей

    Подписаться на новости

    Календарь новостей

    Календарь

    «    Апрель 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбВс
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
     

    Як Радянський Союз "не готувався" до війни з Німеччиною

    Категория: Новости
     (Голосов: 3Опубликовано: 23 июня 2011
     Як Радянський Союз
    Як Радянський Союз "не готувався" до війни з Німеччиною

    70 років тому Сталін на весь світ заявив, що Німеччина та СРСР неухильно дотримуються радянсько-німецького пакту про ненапад, отож чутки про німецькі наміри напасти на Радянський Союз позбавлені всілякого підґрунтя, а СРСР, у свою чергу, не готується до війни з Німеччиною.

    В надиктованій керівником ВКП(б) та радянського уряду Заяві ТАРС ішлося також про те, що літні збори резервістів та наступні маневри мають на меті навчання запасних вояків та перевірку роботи залізничного транспорту.

    Заява ТАРС прозвучала по радіо 13 червня 1941 року, а газети опублікували її 14 червня.

    У цей час сотні тисяч червоноармійців і десятки тисяч одиниць бойової техніки в ешелонах, на автомобілях і своїм ходом висувалися з глибини території Радянського Союзу до західного кордону. А сотні тисяч резервістів на місцях базування корпусів та дивізій поповнювали їх, доводячи тим самим кількісний склад з’єднань до чисельності воєнного часу. Завершували формування й навчання, проведені у блискавичному темпі – за місяць, – 10 протитанкових артилерійських бригад резерву Головного командування, особовий склад яких був набраний значною мірою із студентів. Випуск бойових літаків сягнув 46 одиниць на добу, танків – 15 одиниць на добу. Переоснащення військ новою технікою та перенавчання на неї тривало майже цілодобово.

    Генерал-танкіст Микола Попель пізніше згадував про ті дні: "У штабних іграх і на вченнях ми – боронь Боже! – аж ніяк не припускали переваги сил противника… Не передбачали ми й оборонного варіанту прикордонних боїв, не говорячи вже про відхід. Тільки вперед, тільки на чужій землі! У нас не було плану взаємодії з прикордонними військами, плану висадження в повітря мостів, мінування бродів тощо. У нас не було навіть задовільних карт своєї території, лише карти району на захід від кордону…"

    Ось так напружено "не готувався до війни з Німеччиною" Радянський Союз. Стосувалося це "неготування" не лише військових, а й цивільних. І, ясна річ, не менш напружено "не готувалися" так звані "компетентні органи".

    Велика "зачистка"

    Які території не приєднував до себе в 1939–40-х роках СРСР, туди – вслід за Червоною армією та компартійною адміністрацією – приходили й "компетентні органи", щоб одразу ж узятися за звичну роботу. А роботи такої вистачало: адже за звинуваченнями у "буржуазному націоналізмі" – українському, польському, білоруському, єврейському, молдавському тощо – можна було заарештувати буквально кожного жителя "звільнених земель". Навіть комуніста за переконаннями (тим більше, що Компартія Західної України, як і Компартія Західної Білорусі, були розпущені, оскільки керівництво в цих партіях, мовляв, "захопила фашистська агентура").

    Тож цілком закономірно, що різними формами репресій було охоплено близько 20% населення включених до Союзу західноукраїнських земель, причому половина із них була депортована за межі УРСР.

    1941 року "компетентні органи" (НКВС і НКДБ) продовжували свою розмірену діяльність. У тюрмах Західної України, Буковини, Південної Бессарабії перебували десятки тисяч арештованих та засуджених в’язнів.

    А от у травні-червні звичний ритм "нищення ворогів народу" раптово зламався. Почалися масові цільові депортації – як і по всіх приєднаних до СРСР територіях та країнах.

    Згідно з директивними документами, виселенню підлягали:

    1. учасники контрреволюційних партій та антирадянських націоналістичних організацій;

    2. колишні жандарми, охоронці, керівний склад поліції, тюрем, а також рядові поліцейські і тюремники за наявності компрометуючих документів;

    3. поміщики, крупні торговці, фабриканти і чиновники буржуазних державних апаратів;

    4. колишні офіцери і білогвардійці, в тому числі офіцери царської армії й офіцери, які служать в утворених на основі колишніх національних армій Литви, Латвії та Естонії територіальних корпусах Червоної армії;

    5. кримінальники;

    6. проститутки, зареєстровані в поліції, що продовжують займатися своєю діяльністю;

    7. члени сімей осіб, перерахованих у пунктах 1–4;

    8. члени сімей учасників контрреволюційних націоналістичних організацій, голови яких засуджені до найвищої міри покарання або перейшли на нелегальне становище;

    9. втікачі із колишньої Польщі, які відмовилися приймати радянське громадянство;

    10. особи, які прибули з Німеччини в порядку репатріації, а також німці, що зареєстровані на виїзд та відмовляються виїхати до Німеччини.

    І якщо пункти 5–6 ще можна інтерпретувати як "наведення соціалістичного порядку", то інші засвідчують намір "зачистки" оперативного тилу для ведення ближчим часом бойових дій.

    Коли запрацювали табори для військовополонених?

    Ця депортація почалася на Західній Україні 22 травня, у Молдові та Чернівецькій й Ізмаїльській областях УРСР – у ніч із 12 на 13 червня, у Литві, Латвії та Естонії – 14 червня, в Західній Білорусі – в ніч із 19 на 20 червня 1941 року.

    Особи категорій 1–4 та категорії 10 спрямовувалися до таборів військовополонених (Козельщанський, Путивльський, Старобільський і Юхновський), особи категорій 6–9 – на поселення терміном 20 років у Казахську РСР, Комі АРСР, Алтайський і Красноярський краї, Кіровську, Омську і Новосибірську області, а категорія 5 – у лісові табори системи ҐУЛАҐу. На момент депортації ніхто не був засуджений. Разом із депортованими на схід відправлялися й ешелони із в’язнями тюрем західних регіонів СРСР.

    Отож вистачало самого факту, що людина була перед добровільним виїздом до СРСР жителем Німеччини, щоб потрапити до табору військовополонених. А ще депортованих категорій 1–4 та 10 спрямовували до тих таборів, які за рік перед цим були "розвантажені" від полонених польських офіцерів…

    Травнево-червнева депортація проводилася хвилями по окремих регіонах, на відміну від попередніх акцій такого штибу, які були загальними, з причини недостатньої кількості ешелонів та перевантаженості залізниць. Адже в цей же час назустріч депортованим ешелонами перекидалися загальновійськові армії та механізовані корпуси.

    Вся операція мала завершитися наприкінці червня, коли останні ешелони з депортованими мали вийти за межі БРСР. Та вислати встигли не всіх.

    Згідно зі спецповідомленням наркома внутрішніх справ БРСР Цанави секретареві ЦК КП(б) Білорусі Пономаренку від 21 червня 1941 року, в республіці арештовані "учасники різних білоруських, польських, українських, російських та єврейських контрреволюційних організацій, чиновники колишньої польської держави, білогвардійські офіцери й інший контрреволюційний елемент" – усього 20 тисяч 599 осіб – були відділені від сімей на пунктах концентрації чи ув’язнені в тюрмах. Після 22 червня їх спіткала загальна доля в’язнів на тих територіях, звідки стрімко тікала Червона армія.

    Загалом із Галичини та Волині вивезли на поселення понад 11 тисяч осіб, із Буковини та Південної Бессарабії – не менше як 12 тисяч (кілька сотень осіб загинули в дорозі).

    Сумарне число тих, кого відправили у табори для військовополонених із усіх західних регіонів СРСР, становить понад 17 тисяч осіб. Загалом же на поселення потрапили понад 100 тисяч "звільнених від капіталізму" українців, балтійців, білорусів, молдован, поляків, євреїв.

    А по той бік майбутньої лінії фронту синхронно, у червні 1941 року, почалася депортація у концтабори євреїв Хорватії…


    Источник: Сергій Грабовський


    Поделиться с друзьями в социальных сетях:


    Ключевые слова:
    Як, Радянський, Союз, не, готувався, до, війни, Німеччиною
    Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт Go2Load.com. Мы рекомендуем Вам использовать материалы найденные на сайте, исключительно в целях ознакомления. После ознакомления удалите материал и приобретите его у владельцев.


     Як Радянський Союз
    Як Радянський Союз "не готувався" до війни з Німеччиною

    70 років тому Сталін на весь світ заявив, що Німеччина та СРСР неухильно дотримуються радянсько-німецького пакту про ненапад, отож чутки про німецькі наміри напасти на Радянський Союз позбавлені всілякого підґрунтя, а СРСР, у свою чергу, не готується до війни з Німеччиною…

         
    Другие публикации по теме:
    Автор: sapsan  |     arrowПросмотров: 2685 arrow Комментарии 19 arrow Печать

    В помощь пользователю

    Что такое – F.A.Q.? --> Подробнее...
    Зачем нужна регистрация на сайте --> Подробнее...
    Что такое рейтинг MPAA? --> Подробнее...
    Воля Бродбенд - пакети "Гра", "Гра+", "Життя" та "Життя+" --> Подробнее...
    Не могу скачать по ссылке "Скачать с ftp (UA-IX)", что делать? --> Подробнее...
    Из описания не понятно какое качество, а траффик лимитирован... как проверить качество он-лайн? --> Подробнее...
    Качаю 2 файла с сервера, а другие файлы не доступны. --> Подробнее...
    Немогу понять, каким образом это скачивается? Символы какие то... --> Подробнее...
    Какой кодек необходимо установить для просмотра видео? --> Подробнее...
    Почему мульт/фильм на англ. языке? Можно ли поменять язык? Как сменить дорожку? --> Подробнее...
    Смотнировать исошник в Демон'a может кто пояснит что это такое? --> Подробнее...
    Как сохранить картинку с сайта? --> Подробнее...
    Что такое скриншот (screenshot) и как создать скриншот в Windows? --> Подробнее...
    Как запустить файл с расширением .DJVU? --> Подробнее...
    Как скачать флеш-ролики? --> Подробнее...
    Сделать подарок? --> Подробнее...
    Что такое формат MKV? Чем открыть формат MKV? Что такое мультимедиа контейнер? --> Подробнее...
    И другие проблемы... --> Подробнее...
    Отзыв 19       2 июля 2011 11:00

    Группа: news
    Публикаций: 78
    Сообщений: 1618
    Зарегистрирован: 13.10.2007
    Цитата: ivabr2
    про какашки...

    Дык это и есть суть твоя и твоих суждений(пардон-"логики"),милок...


    --------------------
    Отзыв 18       1 июля 2011 16:56
    ivabr2

    Группа: Гости
    Публикаций: 0
    Сообщений: 0
    Зарегистрирован: --
    Я ему о сути, он мне опять про какашки...
    Отзыв 17       29 июня 2011 18:48

    Группа: news
    Публикаций: 78
    Сообщений: 1618
    Зарегистрирован: 13.10.2007
    Adios,
    Наши тёрки древние как мир,дружище,и серьезно нам сцепиться не судьба.Так просто...Поиграли...Я ж за Джексона,дык пасть порву-моргалы выколю...ГЫ:)


    --------------------
    Отзыв 16       28 июня 2011 23:50

    Группа: Администраторы
    Публикаций: 4782
    Сообщений: 5099
    Зарегистрирован: 28.02.2007
    Adios,
    т.к. мы однополые то процесса сцепления замечено не было изначально:)
    это был некий запутанный диалог с донесением информации до пользователя hi


    --------------------
    Отзыв 15       28 июня 2011 21:29

    Группа: Посетители
    Публикаций: 2
    Сообщений: 991
    Зарегистрирован: 7.05.2008
    Это вы уже зря сцепились. Не надо.


    --------------------
    Отзыв 14       28 июня 2011 18:21

    Группа: news
    Публикаций: 78
    Сообщений: 1618
    Зарегистрирован: 13.10.2007
    Eugene,
    Жираф большой-ему видней!...


    --------------------
    Отзыв 13       28 июня 2011 15:16

    Группа: Администраторы
    Публикаций: 4782
    Сообщений: 5099
    Зарегистрирован: 28.02.2007
    Цитата: RUSWIND
    Фильтруй базар,умник!...ЛЁЛик

    Правильное выражение, хотелось также начать, но решил сделать более гуманно. Главное что все друг друга поняли.

    P.S. друг друга можно выделить, если смысл был утерян;)


    --------------------
    Отзыв 12       28 июня 2011 15:11

    Группа: news
    Публикаций: 78
    Сообщений: 1618
    Зарегистрирован: 13.10.2007
    Eugene,
    Фильтруй базар,умник!...ЛЁЛик
    Канешна от страха...Реально пэреляк виливать нада...


    --------------------
    Отзыв 11       28 июня 2011 15:08

    Группа: Администраторы
    Публикаций: 4782
    Сообщений: 5099
    Зарегистрирован: 28.02.2007
    RUSWIND,
    тряпку дать или мокрыми тру***ми вытрешь?:) ггг
    ЛОЛ

    хотя если не от страха, а от стыда спрятался, то мокрая тряпка пригодится:)))

    Цитата: RUSWIND
    Adios,Ага...Меня повысили...ГЫ:)

    будешь продолжать, придется повысить в звании до мумий тролля:)


    --------------------
    Отзыв 10       28 июня 2011 14:07

    Группа: news
    Публикаций: 78
    Сообщений: 1618
    Зарегистрирован: 13.10.2007
    Eugene,
    Уже забился под диван...:)


    --------------------
    Отзыв 9       28 июня 2011 13:34

    Группа: Посетители
    Публикаций: 2
    Сообщений: 991
    Зарегистрирован: 7.05.2008
    Eugene,
    Не корми троля)))


    --------------------
    Отзыв 8       28 июня 2011 12:31

    Группа: Администраторы
    Публикаций: 4782
    Сообщений: 5099
    Зарегистрирован: 28.02.2007
    RUSWIND,
    а еще и накажут, если будешь выражаЦЦо bitva гг


    --------------------
    Отзыв 7       27 июня 2011 20:22

    Группа: news
    Публикаций: 78
    Сообщений: 1618
    Зарегистрирован: 13.10.2007
    Adios,
    Ага...Меня повысили...ГЫ:)


    --------------------
    Отзыв 6       27 июня 2011 16:20

    Группа: Посетители
    Публикаций: 2
    Сообщений: 991
    Зарегистрирован: 7.05.2008
    Ruswind тролль! Бугага)))


    --------------------
    Отзыв 5       27 июня 2011 13:41

    Группа: news
    Публикаций: 78
    Сообщений: 1618
    Зарегистрирован: 13.10.2007
    ivabr2,
    Милый мой 11-и классник!Даже в страшном сне не приведи Бог ползоваться твоей гавналогикой!
    Цитата: ivabr2
    Вопросы о патриотизме готов оспорить, если допустил неточности в странах, какие полагались СССР - поправьте.

    Я просто в ах*э,мягко говоря!Немедленно,сейчас,всенепременно возвращайся в 11 клас!И не пугай восток и запад страны(да что там страны-МИРА)своей "логикой".И грызи гранит науки,мать твою за ногу,как буд-то это последний кусок хлеба на земле...И лишь только потом открывай ротик с молочными зубками...
    Однако отмечу,что понравился ход твоей "логики" в ответе на мой пост,в котором уделено ГЛОБАЛЬНОЕ внимание слову Уинстон.Потрясающе мощный интеллект!
    В качестве рецензии на твой первый пост,скажу,раз ты не всосал с первого разу...Намешали вы,батенька,такого...Ну точно как гавнеца в песочнице...Вот и все...
    Почитай,устыдись-пукни...И заткнись...
    А теперь,мой милый друг,тебе пора баиньки.


    --------------------
    Отзыв 4       27 июня 2011 11:37

    Группа: Гости
    Публикаций: 0
    Сообщений: 0
    Зарегистрирован: --
    Дорогой тролль, говорить о какашках тут все мастаки, ты лучше предайся логике и конкретно укажи, в чём я не прав. В русском языке нет звука "Ў", по сему произношение и написание "Винстон" является, с точки зрения норм, правильным. Ты же не говоришь "Чёчил", хотя это правильное произношение фамилии "Черчилль"
    Отзыв 3       25 июня 2011 22:15

    Группа: news
    Публикаций: 78
    Сообщений: 1618
    Зарегистрирован: 13.10.2007
    ivabr2,
    Йопт,кому предназаначался сей фекальный акт?Такое ачучение шо ты давно в таалете не был,и тут-раз...Наделал полный памперс...Тихо сам с собой поорал,обиделся и усрался...
    Я так и не понял,чей ты друг и на кого батон крошишь...Паржал...чес слово...:)От у нас воспитывают 11-и классников,наедятся тухлых пирожков и потом срут...

    Пы.сы.
    Цитата: ivabr2
    поправьте.

    "Винстон"-так бабки торгашки на цыгарки говорять...


    --------------------
    Отзыв 2       25 июня 2011 18:35

    Группа: Гости
    Публикаций: 0
    Сообщений: 0
    Зарегистрирован: --
    Советский Союз не готовился к войне с Германией, он готовился к завоевательной войне не на своей территории - по тайным пунктам Пакта Рибентропа-Молотова ему полагалась Прибалтика и половина Польши, в то время как Гитлер получал себе западную Европу. Если есть просчитавший, то логично, что есть и просчитавшийся. Просчитался не только Сталин, просчиталась и Европа, которой Гитлер обещал войну в восточном направлении. А вам, патриоты-перепостеры либо не знающие элементарных вещей из 11-го класса, либо умышленно пытающихся развести ссоры между Западом и Востоком страны я бы пожелал: в первом случае - учить историю, во втором - гореть в Аду за слёзы матерей, потерявшых сыновей в войне спровоцированных вами конфликтов! На "патриотический" акт 9-го мая во Львове дала деньги Партия Регионов, чтобы отвлечь внимание от экономики и спокойно себе воровать и пилить страну, как же вы этого не поймёте... Патриот - это первая ступень к шовинисту-фашисту-нацисту. Учитывайте это, идя на митинги с бутылочными розочками и камнями. Многим ли вы лучше тех, кто шел с факелами на полях под Берлином и кричал "Хайль!" задирая к небу руку?
    Простите что так резко, но честное слово - достало то, что купленный властью телевизор пытается сделать из каждого быдло, которому не важно, что да как, которое не умеет и не хочет искать причины событий и не допускать их повторения, не смотрит кому выгодно а просто впитывает многократно растиражированное враньё под пиво и чипсы...
    З.Ы. Патриотизм может и должен быть в сердце, а не лезть из всех щелей. Внешний патриотизм - последнее пристанище негодяев, говорил сер Винстон Черчилль, понимающий толк в политике. Патриоты, присмотритесь к своим лидерам, одевающим вышиванку под деловой костюм. Вопросы о патриотизме готов оспорить, если допустил неточности в странах, какие полагались СССР - поправьте.
    Отзыв 1       23 июня 2011 00:11

    Группа: music
    Публикаций: 67
    Сообщений: 49
    Зарегистрирован: 14.11.2010
    Люди не хотіли воювати за цей режим

    70 років тому, 22 червня 1941 року, почалася німецько-радянська війна, один з найкривавіших конфліктів в українській та світовій історії. Її початок ознаменувався катастрофічною поразкою Радянського Союзу, який опинився на краю загибелі. За неповний місяць Червона армія втратила майже мільйон солдатів та десятки тисяч одиниць бойової техніки. Про причини грандіозної поразки говорить відомий український історик, який спеціалізується на вивченні подій Другої світової війни, Владислав Гриневич.

    – Чи є серед істориків консенсус щодо того, чому війна почалася для СРСР дуже невдало?

    – Остаточної згоди довкола катастрофи 1941 року немає. При цьому я вважаю, що майже не зачіпається найголовніша тема – морально-політичного стану суспільства і, власне кажучи, людського фактору, який був однією з причин цієї катастрофи.

    – Чи не видається вам це дивним? Адже в Радянському Союзі існував свого роду культ тих, хто першими зустрів німецько-фашистських загарбників?

    – В СРСР тема 22 червня 1941-го року була табуйована, як і саме слово "катастрофа". Йшлося про "період тимчасових невдач". Коли в 1956-му році почали писати першу "Історію України у Великій Вітчизняній війні", то розділ "Сорок перший рік" попервах складав десять-двадцять сторінок при загальному обсязі цієї книжки в триста сторінок. Там йшлося про те, що Сталін – головний винуватець, він погано підготував країну до війни і таке інше.

    Архіви були закриті. Коли я їздив в московські архіви, вже наприкінці 1980-х років, під час перебудови і гласності, мені 41-й рік не давали. Документи давали, починаючи із 43-го року.

    – Які, на вашу думку, основні причини тієї початкової поразки?

    – Я вважаю, що у цієї катастрофи було три системні блоки причин. Перший – це стратегічні прорахунки Сталіна. Гітлер накрив Радянський Союз у момент стратегічного розгортання.

    Другий пов’язаний з поганим управлінням і керуванням військами. Одна з причин – це були сталінські репресії. Після них в армії панувала атмосфера жаху, непевності, небажання ухвалювати рішення без санкції командира вищої ланки.

    І третій блок причин, найбільш вагомий, – це морально-політичний стан суспільства. Оця катастрофа стала апофеозом нелояльності значної частини населення сталінському режимові. Люди не хотіли воювати за цей режим. Якби не цей чинник, то навіть стратегічні і управлінські прорахунки не дали б таких жахливих наслідків.

    Дмитро Шурхало


    --------------------
    Информация
       Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.

    Использовать для выявления ошибок и опечаток

    build_links(); ?>
    Голосование

    Наш опрос

    Пользуетесь ли Вы бесплатным Wi-Fi?

    нет Wi-Fi устройства
    не использую
    да пользуюсь
    Статистика сайта

    Наши счётчики







    Rambler's Top100 Data-center Volia Яндекс.Метрика

    Все материалы на данном сайте предназначены исключительно для ознакомления без целей коммерческого использования.
    Go2Load.com © 2007-2018 | Перепечатка публикаций разрешается только при размещении прямой ссылки на Go2Load.com